Sportsys's Blog

Sportsys – Stå-på

Fra dagboka søndag 1. mars

Posted by sportsys den mars 3, 2015

Det er mandag 2. mars. Jeg ser over på Sentralbanestasjonen fra arbeidsplassen i Oslo sentrum; og legger merke til at NSB fortsatt markerer 1814, og at det har gått 200 år siden vi fikk Grunnloven. Er det ikke snart på tide at Statsbanene realitetsorienterer seg og dekorerer om togene sine? Eidsvold 1814 burde kanskje skiftes ut med Falun 2015!

Jeg griper etter dagboka og blar opp på dagen før. Kan det være sant det jeg har skrevet?

»

Langrennskonkurransene i den svenske ski-metropolen blir avslutta med «nasjonalstreckan», 50-kilometeren. Sixten Jernberg, Assar Rønlund, Thomas Wassberg, Gunde Swan, Torgny Mogren, Per Elofsson.. Ikke rart at 20000 svensker på Lugnet tenkte; I dag!!!!!!!

Og så er det siste sjansen; i gårsdagens ouverture hadde Johaug vunnet suverent.

Og det blir mye mer spennende, sett både med svenske og norske øyne. Feltet skrumper etterhvert inn til 20-25 løpere; gutta med hår på brystet!  Forholdene er de verst tenkelig – snøvær og horribelt løse spor. Det har vist seg å være nesten umulig å komme løs og få luke. Den ene etter den andre; tidligere meritterte ensomme ryttere, har forsøkt. For å oppleve å bli innkjørt i unnabakkene. Hver gang kom halen sigende i ned mot vending.

Slik har det lett for å bli i de såkalt moderne langrennsløypene.

Moderniteten består ikke i annet enn at sløyfene er gjort slik at de skal passe inn i et konsept som setter tilskueren, og hans brus og pølsebehov i sentrum. Selvfølgelig har denne ideologien fått et flott akademiskklingende navn. Smak på ordet homologisering. Wikipedia forteller at det betyr å lage et felles rammeverk. I vårt tilfelle for hvordan en langrennskonkurranse skal arrangeres. Ser ikke også du for deg VIP-telt og Cola kiosker? For det er det er tydeligvis også en del av hva homologisering i virkeligheten er. Regelverket setter naturligvis også grenser for hvor lang motbakkene kan være, og hvor mye de kan stige. Tror du Vårherre også hadde slike regler da han anla norske (og utenlandske) motbakkerbakker? Og tror Johan Grøttumsbråten, Thorleif Haug, Harald Grønningen og Gjermund Eggen ville stoppa midtveis oppe i bakken for å klage? Dette er for tungt! Jeg tipper at det ei heller var i tankene til Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie da det var deres tur til å vise at langrenn består ikke minst av å kunne forsere motbakker. Jo lengre jo bedre.
Slik var situasjonen på Lugnet i Falun da det gjensto 10 kilometer. Etterhvert blir det klart at fortroppen har gjort sitt. De har stanga horna av seg i snøværet og løssnøen. I løpet av de neste 7-8 kilometerene greier vår mesterløper fra Mosvika å avansere – å avansere – å avansere. På en måte som bare den geniale blant de kloke kan. 200 meter før mål må jeg innrømme at veddemålet er tapt; jeg er ei årslønn fattigere.

Verdens beste skiløper gjennom de siste sesongene har påny vist frem sine overlegne ferdigheter. I tillegg til at han akkurat i dag vant i Lotto.

 

Ganske uventa skulle Falun-VM gi en spinnoff i tillegg til enda mer svulmende norsk nasjonalfølelse. Og overraskende nok, på det filologiske området.
Jeg slutter meg fullt og helt til og bøyer meg i hatten. For det utrulige langrennsesset fra Mosvika.

Om et par uker skal vi ventelig få oppleve reprise i Holmenkollen. Der er traseen allerede for 10-12 år siden endra for at de skal passe inn i det nye konseptet. I dag er det utenkelig å sende løperne ut i skogen i den 16 km lange traseen om Ullevålseter. For ikke å snakke om 25 kilometeren om Glåmene og opp Stormota?

Er du tullerusk? Det er svaret vi får når vi tar opp saken med mannen på toppen i arrangementskomiteen. 50-kilometeren i Holmenkollen skal i år som i de nærmest foregående foregå som en noe utvidet «altergang» i Holmenkollen Kapell, naturligvis med någgå attåt.

I en helt annen sammenheng heter det «The same prosedyre as every year».

Om noen år er det kanskje ingen som vet hvor Glåmene er. Stormota er vokst igjen.

Kanskje er også snøen borte?

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere liker dette: